Opakowania

Z badań marketingowych wynika, że klient, wybierając produkt w sklepie, kieruje się m.in. wyglądem opakowania. Im bardziej jest ono atrakcyjne wizualnie, tym wyższe jest prawdopodobieństwo zakupu danego towaru. Z punktu widzenia producenta czynnik ten odgrywa bardzo istotną rolę i uznawany jest za jeden z kluczowych wymogów wobec opakowań – na równi z takimi wymaganiami jak poręczność, dopasowanie do danego artykułu, zapewnienie bezpieczeństwa w trakcie transportu, łatwe otwieranie czy utrzymanie świeżości. Oczekiwania te sprzyjają popularyzacji techniki laserowej jako alternatywy dla tradycyjnych metod wytwarzania opakowań. Dzięki wysokiej precyzji i skupieniu wiązki lasera można bowiem z łatwością dokonać lokalnego osłabienia materiału, co ułatwia otwieranie opakowania, a wiercenie mikrootworów sprawia, że zapakowana żywność dłużej utrzymuje świeżość.



Otwarcia


Współczesne opakowania wykonane z folii to konstrukcje wielowarstwowe, w których każda warstwa spełnia inną funkcję - począwszy od nadania sztywności, przez szczelność i odporność na przypadkowe rozerwanie, a na odporności na czynniki zewnętrzne kończąc. Z drugiej strony oprócz wymagań funkcjonalnych związanych z ochroną produktu należy zapewnić także możliwość łatwego otwarcia, co realizowane jest przez miejscowe zmniejszenie wytrzymałości poszczególnych warstw przy zachowaniu pierwotnych właściwości opakowania.

Zastosowanie techniki laserowej pozawala na łatwą, precyzyjną i szybką modyfikację istniejącego opakowania przez wykonanie serii nacięć w kartonie lub perforacji folii zabezpieczającej, a także częściowe nadtopienie materiału ochronnego przy wykorzystaniu metody trasowania. Jedną z zalet lasera jest możliwość tworzenia dowolnego konturu stanowiącego otwarcie opakowania, w tym linii ciągłej lub przerywanej. Co więcej, łatwość automatyzacji i integracji z linią produkcyjną sprawia, że odpowiednia modyfikacja zabezpieczenia towaru może zostać wykonana przed lub po jego zapakowaniu.



Perforowanie


Skład produktów żywnościowych, a zwłaszcza zawartość przeciwutleniaczy i modyfikatorów, decyduje o ich trwałości. Z drugiej strony duży wpływ na stworzenie właściwego mikroklimatu ma też odpowiednio zaprojektowane opakowanie. To właśnie dzięki niemu świeże warzywa, sałatki i gotowe potrawy dłużej nadają się do spożycia, a tym samym mogą być także dłużej przechowywane na półce sklepowej.

W celu stworzenia idealnej atmosfery oraz wilgoci dokonuje się perforacji folii używanych do pakowania jedzenia. Właściwie wykonana perforacja pozwala na efektywną kontrolę ilości dostarczanego tlenu oraz objętości gazu w trakcie podgrzewania w mikrofali. Dzięki zastosowaniu w tym procesie techniki laserowej w krótkim czasie można wykonać w precyzyjny, powtarzalny sposób wiele mikrootworów o dowolnym kształcie i średnicy.



Znakowanie


Opakowania produktów spożywczych, kosmetycznych czy leków zawierają wiele informacji, w tym nazwę, logo producenta, skład czy kod kreskowy, które nanoszone są w trakcie drukowania. Jednakże data przydatności do spożycia lub numer serii/partii są nanoszone dopiero pod koniec procesu produkcji. Technologia laserowa pozwala na umieszczanie takich danych w sposób szybki i bezkontaktowy, dzięki czemu nie następuje niepotrzebne obciążenie mechaniczne opakowania, a oznaczenia są trwałe i wyraźne. Zastosowanie głowic skanujących sprawia, że znakowanie może odbywać się w locie, czyli w trakcie przemieszczania produktów po linii produkcyjnej - niezależnie od stosowanego materiału (tworzywo sztuczne, papier).



W skrócie

  • Rodzaje obróbki: otwarcia typu easy operning, perforacja, znakowanie
  • Obrabiane materiały: karton, folia
  • Cel obróbki: łatwe otwieranie, przedłużenie świeżości, zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi, identyfikacja towaru
  • Zalety: wysoka precyzja, duża szybkość pracy, dowolność kształtowania konturu, łatwość automatyzacji, bezkontaktowość
PolandEnglish