- Rodzaje obróbki: otwarcia typu easy opening, perforacja, znakowanie
- Obrabiane materiały: karton, folia
- Cel obróbki: łatwe otwieranie, przedłużenie świeżości, zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi, identyfikacja towaru
- Zalety: wysoka precyzja, duża szybkość pracy, dowolność kształtowania konturu, łatwość automatyzacji, bezkontaktowość
Z badań marketingowych wynika, że klient, wybierając produkt w sklepie, kieruje się m.in. wyglądem opakowania. Im bardziej jest ono atrakcyjne wizualnie, tym wyższe jest prawdopodobieństwo zakupu danego towaru. Z punktu widzenia producenta czynnik ten odgrywa bardzo istotną rolę i uznawany jest za jeden z kluczowych wymogów wobec opakowań – na równi z takimi wymaganiami jak poręczność, dopasowanie do danego artykułu, zapewnienie bezpieczeństwa w trakcie transportu, łatwe otwieranie czy utrzymanie świeżości jaką zapewnia perforacja folii. Oczekiwania te sprzyjają popularyzacji techniki laserowej jako alternatywy dla tradycyjnych metod wytwarzania opakowań. Dzięki wysokiej precyzji i skupieniu wiązki lasera można bowiem z łatwością dokonać lokalnego osłabienia materiału, co ułatwia otwieranie opakowania, a wiercenie mikrootworów sprawia, że zapakowana żywność dłużej utrzymuje świeżość.
Otwarcia
Perforacja folii
Perforacja folii stosowana jest w celu stworzenia idealnej atmosfery oraz wilgoci do pakowania jedzenia. Właściwie wykonana perforacja pozwala na efektywną kontrolę ilości dostarczanego tlenu oraz objętości gazu w trakcie podgrzewania w mikrofali. Dzięki zastosowaniu w tym procesie techniki laserowej w krótkim czasie można wykonać w precyzyjny, powtarzalny sposób wiele mikrootworów o dowolnym kształcie i średnicy.